Barion Pixel
A Márton Gyerekcipő webáruház - Gyerekcipők- Szupinált cipők használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Játékos fejlesztés - lúdtalp

Korábban, amikor még sokkal több lehetőség volt mezítláb, egyeletlen talajon járni, a gyerekek körében is jóval ritkábban fordult elő a lúdtalp, azaz a lábboltozat hiánya vagy csökkent volta. Szerencsére ez a probléma lényegesen javítható néhány egyszerű, otthon is elvégezhető játékos feladattal. Ezekkel a pár perces gyakorlatokkal te is fejlesztheted csemetéd lábát!
 

Lúdtalp torna - Márton Gyerekcipő

 


 

Újszülött korban a talp teljesen egyenes, a boltozatos szerkezet csak fokozatosan alakul ki. Ezért is fontos, hogy már az első lépések megtételekor törekedjünk arra, hogy az apró lábak ne csak kemény, egyenes felületeken gyakoroljanak, hanem minél többször mezítláb is megtapasztalhassák az egyeletlen talajon való járást.
 

Milyen panaszokat okozhat a lúdtalp?


A lábboltozat hiánya a térdek beforgását, megrogyását okozhatják, de hatással vannak a csípőre és a deréktájra is. A probléma idővel fájdalom formájában összpontosulhat a bokában, a térdben, a derékban, vagy a csípőben. Bőrkeményedés alakulhat ki a talp bizonyos részein, és a helytelen támaszkodás miatt a lábujjak is deformálódhatnak, például kalapácsujj, vagy bütykök kialakulásához vezethet.

Természetesen ezek a panaszok hosszú évek alatt alakulnak ki, gyerekkorban még rengeteg lehetőségünk van javítani rajta.
 

Otthoni tippek a talp tornáztatásához


A legegyszerűbb módszer a talp tormáztatására, ha hagyjuk a gyereket mezítláb szaladgálni a kertben. A talaj egyeletlensége arra készteti a lábat, hogy korrigáljon, megtalálja az egyensúlyt. Ilyenkor a teljes talp dolgozik, minden részét átmozgatja, ráadásul a talpon lévő reflexpontokat is stimulálja, mely az egész testre jótékony hatással van.

Ha van lehetőséged, kialakíthatsz mezítlábas útvonalat is a kertben. Áss ki egy pár centi mély sávot és töltsd meg különböző anyagokkal, például folyami kaviccsal (akár több méretűvel), homokkal, mulccsal stb. Ha lakásban laksz, akkor esetleg szélesebb műanyag ládákban is elkészítheted ugyanezt.
 

Lábtorna plüssjátékkal
 

Egyszerű, hétköznapi dolgokkal is lehet hatékonyan fejleszteni a talpat, például a kedvenc plüssfigura is segítségetekre lehet.
 

Lúdtalp torna plüssjátékkal - Márton Gyerekcipő
 

  1. Válasszatok ki egy közepes méretű plüssállatot a játékaitok közül!
  2. Ültesd le a gyereket úgy, hogy a térdei legyenek felhúzva teljesen, a talpai a földön, egymás mellé zárva.
  3. Fektessétek a játékot a lábfejeire, és kezdje el hintáztatni előre és hátra, azaz gördüljön át a lábujjáról a sarkára, majd vissza. A cél, hogy a plüss a lábfejeken maradjon.

Ezt a gyakorlatot álló helyzetben is kipróbálhatjátok.


Szalvétatépés lábbal
 

Egy színes szalvétával is el lehet kicsit játszani. Mutatjuk, hogyan!
 

Szalvétatépés - Márton Gyerekcipő

 

  1. Válasszatok ki egy szép, színes szalvétát és tegyétek le a földre.
  2. Kérd megy a gyermekedet, hogy a lábujjai segítségével nyissa szét, majd tépje apró darabokra a szalvétát anélkül, hogy a kezével segítene.
  3. A végén egy tálba össze is gyűjtheti (szintén csak lábbal) a papírdarabokat.

Akár együtt is kipróbálhatjátok ezt a feladatot, izgalmas versenyt lehet belőle csinálni, ha többen játszotok.


Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás


A láb fejlesztése sajnos nem megy egyik percről a másikra. A feladatok szorgalmas gyakorlása hozza meg az igazi eredményt. Akkor a leghatékonyabb, ha rendszeresen, akár minden nap gyakorolunk egy pár percet. De néhány hónap alatt már szemmel látható eredményeket érhetünk el.

Hogy ne legyen unalmas, lehet váltogatni a feladatokat, melyekhez további ötleteket itt találsz:

Játékos fejlesztés - lúdtalp 2.
Játékos fejlesztés - lúdtalp 3.

A szupinált cipőkről pedig a Mikor kell szupinált cipő a gyereknek? cikkünkben olvashatsz részletesebben.

Tartalomhoz tartozó címkék: #lábtorna